Projectes d’innovació

L’Institut Pla Marcell de Cardedeu és un centre del Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya que va iniciar la seva activitat el setembre de 2006.

Va néixer amb la voluntat de formar persones reflexives, amb valor i criteri, actives i compromeses amb el seu entorn; persones conscients de la importància de l’individu dins la societat i de la influència que cadascú pot tenir en els avenços socials i en la convivència. Formem ciutadans per a la societat del segle XXI.

FAIG

El projecte FAIG (Fent per Aprendre, Imaginant Globalment) és una iniciativa del Departament d’Educació de Catalunya, promoguda pel CESIRE, que dona suport a la innovació educativa en centres que desenvolupen metodologies actives d’aprenentatge. 

Objectius principals del projecte FAIG

  • Aprofundir i consolidar l’aprenentatge per projectes com a cultura de centre: Integrar l’aprenentatge per projectes com una pràctica habitual i compartida en el centre educatiu.
  • Vincular els projectes a desafiaments i reptes socials: Connectar els projectes educatius amb problemàtiques reals i actuals, fomentant la implicació de l’alumnat en la recerca de solucions.
  • Incorporar actituds maker i fabricació digital: Fomentar la creativitat, la innovació i l’ús de tecnologies digitals en el procés d’aprenentatge.

Per a més informació i recursos, podeu consultar la pàgina oficial del projecte FAIG al CESIRE: FAIG. Fent per aprendre, imaginant globalment.

Interactua

Projecte Interactua. TAPD (Tècnic d’atenció en persones en situació de dependència) cicle mitjà de Serveis a la Comunitat.

Sorgeix com un projecte comunitari de col·laboració entre l’Ajuntament de Cardedeu i l’Institut Pla Marcell per donar resposta al col·lectiu de gent gran.

L’alumnat de cicle mitjà TAPD realitza propostes adreçades a persones reals d’aquest col·lectiu que presenta molta diversitat tant en les seves característiques com en les seves necessitats. Aquestes propostes es concreten a:

  • Interactua, persones que viuen soles i venen a dinar a la cantina de l’Institut.
  • Persones que assisteixen al Taller de memòria organitzat per l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Cardedeu.
  • Les Teixidores, persones usuàries del centre de dia “les Teixidores” de Cardedeu.

La finalitat d’aquest projecte comunitari és donar valor al col·lectiu de la gent gran i poder realitzar propostes concretes que incideixin en el benestar del col·lectiu i el contacte intergeneracional. 

Dual FP

La FP dual és la modalitat de formació professional en què l’alumne/a combina la formació al centre educatiu amb una activitat laboral-formativa a l’empresa.

Al Pla Marcell aquesta modalitat la tenim implantada al cicle de GS de Tècnic d’Integració Social, on col·laborem amb diverses entitats del sector en la formació de l’alumnat.

Actualment tenim alumnat dual a:

  • Ajuntament de Cardedeu
  • Recursos Educatius per a la Infància en risc (REIR)
  • Fundació Viver de Bell-lloc
  • Salut Mental Gràcia (ATRA)

Innova FP

InnovaFP té la finalitat d’estimular la vinculació entre els ensenyaments de formació professional del centre i les entitats de l’entorn per al desenvolupament de projectes d’interès mutu que generin valor educatiu, social i empresarial.  L’objectiu és proporcionar a l’alumnat una formació real, pràctica i amb un impacte a l’entorn. Des d’aquesta col·laboració neixen projectes que han estat premiats i reconeguts com l’Atelier (TEI) i Interactua (TAPD). I d’altres que s’imparteixen des del mòdul de Projectes en cada un dels cicles d’FP. 

Innova FP també ens permet formar part d’una xarxa de col·laboració amb altres centres que treballen en la mateixa línia educativa i tenir accés a la formació permanent en innovació que proporciona el Departament d’Educació i Formació Professional.

Qualitat i millora

El PQiMC (Projecte de Qualitat i Millora Contínua) es desenvolupa a través de cursos i seminaris, jornades d’intercanvi d’experiències i, l’agrupació dels centres en xarxes de treball amb l’objectiu de donar-se suport mútuament i compartir experiències, metodologies, així com noves eines de gestió i millora. 

Les xarxes de centres s’organitzen tenint en compte el grau de desenvolupament del sistema de gestió i respectant, en la mesura que es pugui, la proximitat al territori.”

A l’Institut Pla Marcell formem part del Programa d’assegurament de la qualitat, que té com a finalitat millorar els resultats educatius i la cohesió social en els centres educatius, així com garantir la confiança dels grups d’interès, mitjançant la implantació de sistemes de gestió de la qualitat en base a la norma ISO 9001

Mobilitat FP

El nostre institut participa en el programa Erasmus+ amb l’objectiu d’oferir als alumnes dels Cicles Formatius de Grau mitjà CFGM i Grau Superior CFGS, de Serveis a la Comunitat, una experiència formativa i personal a l’estranger. Aquesta mobilitat els permet millorar les competències professionals, la comunicació en llengües estrangeres i la seva autonomia. Alhora, el projecte enforteix la dimensió internacional del centre, afavoreix la innovació pedagògica i consolida vincles amb institucions europees, reforçant així el prestigi i la projecció del nostre institut.

Atelier

L’Atelier és un projecte que neix de la necessitat de posar en pràctica la filosofia de Loris Malaguzzi, després de visitar les àrees Bambini i les escoles de Pistoia (Itàlia). Amb alumnat de cicles formatius d’educació infantil, fomentem un espai d’experimentació, creativitat i expressió, on infants i futurs professionals comparteixen aprenentatges significatius.

L’alumnat cada trimestre implementa una proposta; una relacionada amb els contes, un altre amb el pensament lògic-matemàtic i una tercera enfocada a l’experimentació i/o el joc simbòlic. Aquestes implementacions trimestrals es fan a les 5 escoles d’infantil i primària i les dues escoles bressol públiques de Cardedeu. Els tres eixos principals són: CREACIÓ – IMPLEMENTACIÓ – XARXA.

Florence

El Programa Florence té com a objectiu millorar la competència matemàtica de l’alumnat mitjançant l’acompanyament i formació d’un mentor (en el nostre cas dos) de matemàtiques a tots els docents que imparteixen la matèria. Té una durada de 3 cursos, començant per aquest 2024-2025, i als centres de secundària treballem agrupant instituts del mateix territori fora de l’horari lectiu.

Cada curs ens dediquem a treballar algun dels grans blocs de continguts, enguany hem començat pel sentit estocàstic (probabilitat, estadística i combinatòria). 

  • Al primer trimestre hem treballat i preparat noves eines i estratègies, metodologies i activitats.
  • Al segon hem fet un treball sobre el desplegament del nou currículum.
  • Al tercer, l’activitat està basada en la metodologia Lesson Study. Dissenyarem conjuntament una sessió de classe sobre resolució de problemes. Un dels docents del grup la durà a l’aula, en farem observació i analitzarem plegats el que hem vist i farem propostes de millora, que incorporarem a la nostra pràctica.

MUFPS – SENSEI. Formem i acompanyem docents per transformar l’educació des de la pràctica i la reflexió.

El Pla Marcell és un centre amb una clara voluntat de contribuir a la professionalització de la docència. És per això que des dels inicis formem part de la Xarxa de Centres Formadors autoritzats pel Departament d’Educació i participem en el Programa d’Innovació Pedagògica de Pràctiques del Màster Universitari de Formació del Professorat de Secundària (MUFPS). A més, des del curs 2023-2024, som també Centre Sensei. Tots dos programes comparteixen una mateixa filosofia: oferir un entorn real d’aprenentatge, basat en l’acompanyament, la reflexió, la codocència i el feedback constant. Amb el MUFPS, oferim als estudiants universitaris l’oportunitat de participar activament en totes les dimensions de l’acció educativa, mentre que amb el programa SENSEI donem suport als docents novells en el seu primer any d’exercici, a través d’un procés estructurat de mentoria. Entenem que aquests programes no només reforcen la formació inicial i la iniciació professional, sinó que també enriqueixen la cultura pedagògica del centre, fomenten el treball en equip i contribueixen a la construcció d’un professorat reflexiu, compromès i capaç d’impulsar la millora contínua tant dins l’aula com en el conjunt de l’organització educativa. 

Tenim la paraula

El programa Tenim la paraula té la finalitat de millorar les habilitats comunicatives orals de l’alumnat perquè pugui expressar pensaments, sentiments, emocions i vivències, i participar activament a la societat.

Els objectius principals són:

  • Potenciar la funció socialitzadora de la llengua oral: expressar sentiments i actituds, exposar idees o projectes, defensar i argumentar opinions, construir i compartir coneixement.
  • Construir unes bones relacions personals i socials: gestionar conflictes, prevenir violències, respectar la diferència i garantir la convivència.
  • Desenvolupar les habilitats pròpies de l’expressió oral: fluïdesa, pronunciació, adequació al registre…

El programa es desplega i desenvolupa en cinc línies estratègiques:

  1. Marc teòric.
  2. Formació del professorat.
  3. Sistematització de l’expressió oral en activitats acadèmiques.
  4. Avaluació de la llengua oral.
  5. Activitats orals a l’entorn.

ULAE. Pla de foment de la llengua catalana als centres educatius 2023-2028

L’ús del català com a llengua d’aprenentatge i vehicular dels sistema educatiu català ha retrocedit en els últims anys en molts centres educatius de Catalunya. Així ho evidencien les dades de l’Estudi sociodemogràfic i lingüístic de l’alumnat de 4t d’ESO de Catalunya (2006-2013-2021), que assenyalen una davallada preocupant en l’ús del català com a llengua de relació dins i fora de les aules.

Una de les actuacions en el desplegament del Pla de promoció de l’ús de la llengua catalana als centres educatius 2023-2028 és el taller de sensibilització ULAE – “Els usos lingüístics en l’àmbit educatiu”. Es tracta d’un taller de sensibilització que té com a objectiu proporcionar eines per millorar la gestió de la diversitat lingüística en els centres educatius i incentivar l’aprenentatge i l’ús del català com un valor d’enriquiment compartit.