Estudis d’ESO

Institut Pla Marcell - Cardedeu

A l’Institut Pla Marcell treballem amb un model organitzatiu flexible basat en franges horàries, que permeten la globalització d’aprenentatges, el treball per projectes i la personalització dels itineraris de l’alumnat. Aquest enfocament afavoreix la cooperació, l’aprenentatge significatiu i l’autonomia de l’estudiant.

Com treballem a les diferents àrees?

El treball de les diferents àrees representa un espai important dins l’horari del nostre alumnat: Com abordem des dels diferents àmbits el català, castellà, mates, anglès, socials, visual i plàstica, educació física, música, física i química, biologia, tecnologia i digitalització?

Creiem que combinar diferents metodologies és la clau per oferir una educació completa i adaptada a les necessitats de cada alumne. I des de les diferents àrees es combinen aquestes metodologies per assolir aprenentatges significatius. 

En alguns moments treballem amb situacions d’aprenentatge, que permeten un enfocament més global i vivencial. En altres moments fem servir metodologies més estructurades, que ajuden a consolidar coneixements amb claredat i rigor i els ajuden a consolidar els coneixements i a estructurar l’aprenentatge de manera gradual.

Per nosaltres és molt important latenció als diversos ritmes, nivells i estils d’aprenentatge de l’alumnat. L’entorn d’aprenentatge ha de tenir molt en compte les diferències individuals entre l’alumnat, inclòs el seu coneixement previ i a partir d’aquí construir i fer alumnat competent en les diferents matèries.

En diverses àrees, oferim activitats gradades amb diferents nivells de dificultat perquè cada alumne pugui avançar al seu propi ritme i sentir-se motivat pel seu progrés personal. Aquestes activitats els permeten trobar el seu camí, guanyant confiança i desenvolupant habilitats com la constància i l’esforç. Fem exàmens quan cal, doncs tenim múltiples i diverses maneres d’obtenir evidències per a l’avaluació, per saber si un alumne és competent. També entreguem dossiers i apunts, sobretot al segon cicle. 

1r d’ESO – Projectes Globalitzats i Creativitat

A primer d’ESO s’integra les matèries de Socials, Naturals, Expressió i Tecnologia a través de projectes interdisciplinaris amb metodologia cooperativa, distribuïts com s’especifica a continuació:

  • Espai de projectes durant 6 hores setmanals
  • Projecte artístic durant 2 hores setmanals
  • Projecte tecnològic i Projecte científic durant 2 hores setmanals de forma quadrimestral  

Tots aquests projectes es desenvolupen dins d’una mateixa franja, facilitant la connexió entre disciplines i potenciant una visió integral de l’aprenentatge.

2n d’ESO – Projectes Globalitzats i Cooperatius

A segon d’ESO s’integra les matèries de Socials, Naturals, Expressió i Tecnologia a través de projectes interdisciplinaris amb metodologia cooperativa, distribuïts com s’especifica a continuació:

  • Espai de projectes durant 8 hores setmanals.

3r d’ESO – Projectes d’Àmbit STEAM

A tercer d’ESO, es potencia l’enfocament STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques) amb projectes que integren conceptes científics i tecnològics.

L’alumnat participa en el programa de Recerca i Servei (RCS), una metodologia innovadora que combina la investigació acadèmica amb un compromís actiu amb la societat. Aquest enfocament permet que els i les alumnes desenvolupin habilitats de recerca i resolguin necessitats reals d’entitats i col·lectius del seu entorn.

Què implica el programa de Recerca i Servei?

  • Treball per encàrrec real: L’alumnat assumeix projectes plantejats per entitats locals de Cardedeu i Barcelona, responent a reptes concrets de la comunitat.
  • Aplicació del coneixement: Els projectes es basen en la investigació i l’anàlisi de dades per generar solucions útils i aplicables.
  • Compromís ciutadà: Els i les estudiants col·laboren amb associacions, institucions i col·lectius en accions que tenen un impacte directe en el seu entorn.
  • Treball interdisciplinari: Integració de coneixements de ciències socials, naturals i tecnologia en projectes reals.

4t d’ESO – Itineraris Personalitzats

A quart d’ESO, el treball es focalitza en l’orientació acadèmica i professional, amb quatre itineraris diferenciats per ajudar l’alumnat en la seva transició cap a estudis postobligatoris o el món laboral.

Els itineraris de 4t d’ESO:

  1. Científic
  2. Tecnològic
  3. Socials
  4. Introducció al món laboral

Cada itinerari inclou matèries optatives específiques, que permeten aprofundir en els interessos acadèmics i professionals de l’alumnat. Consulta aquí els itineraris i matèries optatives.

Projectes de personalització dels aprenentatges (PR’s)

Tant a primer com a segon d’ESO, també es desenvolupen petits recorreguts (PRs), una experiència d’aprenentatge personalitzat on l’alumnat pot escollir itineraris que li permetin ampliar els seus interessos i començar a definir el seu futur acadèmic.

Organització dels PRs:

  • 1r d’ESO: Tothom passa per 4 PRs durant el curs.
  • 2n d’ESO: L’alumnat tria 3 PRs d’entre 5 opcions disponibles.

Blocs d’Aprenentatge i Servei (1r a 3r d’ESO)

A nivell global, de 1r a 3r d’ESO, es treballen els Blocs d’Aprenentatge i Servei, que combinen l’adquisició de coneixements amb un compromís actiu amb la comunitat.

Tutoria i acció tutorial

Institut Pla Marcell - Cardedeu

La tutoria és un espai educatiu dins del sistema escolar destinat a acompanyar l’alumnat en el seu desenvolupament personal, acadèmic i social. Té com a objectiu principal guiar els estudiants en el seu procés d’aprenentatge i ajudar-los a créixer com a persones, tot fomentant valors com el respecte, la convivència i la responsabilitat.

Funcions principals de la tutoria

  1.  Acompanyament personal:
    • Donar suport emocional i ajudar l’alumnat a gestionar les seves emocions i relacions.
    • Detectar possibles situacions de dificultat i intervenir-hi.
  2.  Seguiment acadèmic:
    • Orientar l’alumnat en l’organització dels estudis i en l’adquisició d’hàbits de treball.
    • Fer un seguiment del rendiment acadèmic i buscar estratègies de millora si cal.
  3.  Educació en valors i convivència:
    • Fomentar el respecte, la responsabilitat i la gestió positiva dels conflictes.
    • Treballar habilitats socials, la resolució de problemes i l’empatia.
  4.  Orientació personal i professional: (sobretot a partir de 3r d’ESO)
    • Ajudar l’alumnat a explorar opcions de futur acadèmic i professional.
    • Donar informació sobre itineraris educatius i sortides laborals.
  5. Enllaç amb les famílies:
    • Mantenir una comunicació fluida amb les famílies per compartir informació rellevant sobre l’alumne/a.
    • Coordinar reunions i trobades per abordar aspectes acadèmics o personals.

Tipus de tutoria

Tutoria individualitzada:
L’alumne/a es reuneix amb el tutor/a per parlar de la seva situació acadèmica, emocional o personal. Els tutors disposen de dues hores setmanals per atendre individualment a l’alumnat.

Tutoria en grup:
Sessions on es treballen temes comuns a tot el grup com la convivència, la gestió de conflictes, la presa de decisions o la cohesió de grup. Els alumnes tenen dins del seu horari, dues hores de tutoria grupal amb el seu tutor o tutora.

Pla d’Acció Tutorial (PAT)

El Pla d’Acció Tutorial (PAT) és una eina clau per acompanyar l’alumnat en el seu desenvolupament acadèmic, personal i social al llarg de tota l’ESO. És des de la tutoria on desenvolupem tot el que tenim recollit en el PAT.

A cada curs, abordem temàtiques adaptades a les necessitats i interessos dels alumnes segons la seva etapa de creixement.

1r d’ESO – Autoconeixement i convivència

L’objectiu principal és ajudar l’alumnat a conèixer-se millor, fomentar l’autoestima i treballar la gestió de les seves relacions socials.

2n d’ESO – Habilitats acadèmiques i socials

Ens centrem a potenciar les tècniques d’estudi i la millora de la comunicació interpersonal, alhora que es comencen a treballar aspectes relacionats amb l’afectivitat i la sexualitat.

3r d’ESO – Emocions, prevenció i orientació

Aquesta etapa se centra en l’autogestió emocional i la prevenció de conductes de risc, alhora que es comencen a explorar les opcions d’orientació acadèmica i professional.

4t d’ESO – Futur i presa de decisions

L’alumnat es prepara per prendre decisions clau sobre el seu futur acadèmic i personal. També es treballa l’autonomia i la responsabilitat en les seves eleccions.